Flere og flere får øynene opp for bioklipp av plenen. Bioklipp er en klippeteknikk som gir deg en frodigere plen. Denne typen klipp blir introdusert i stadig flere gressklippere på markedet. Så hva er så en bioklipp, og hvilke fordeler gir den deg?

Hva er bioklipp?

Bioklipp er selve klippeteknikken og måten gressklipperen jobber på. Tradisjonelt finnes det i hovedsak tre forskjellige typer gressklippere, altså de man går og dytter på eller kjører rundt. Det finnes nå flere gressklippere på markedet som tilbyr både bioklipp og oppsamler med sideutkast. Med en bioklipp blir gresset verken samlet opp eller kastet ut til siden, men finkuttes og presses ned i jorda ved hjelp av luft. Fordelen med denne teknikken er at gresset tilbakefører næring til plenen, noe som jo gjør at du ikke trenger å gjødsle plenen. I tillegg tar en bioklipper seg av høstløvet slik at det kan gi næring til plenen din, og du slipper å rake.

Hva skjer i plenen når man bruker bioklipp?

Det dannes med det samme en forkompostering nede mellom gresstråene. Denne prosessen gir mat til mikrober, bakterier og andre organismer som finnes i jorden, og som gjør at gressrøttene får mer luft og næring. De naturlige næringsstoffene i gresset føres tilbake til jorda, og man slipper å gjødsle mer enn nødvendig. Så lenge plantematerialet er friskt, er det flott å bruke de ressursene vi har i hagen i kretsløp. Plenen får verdifull næring helt gratis, og man slipper å bruke en oppsamler som må tømmes regelmessig, eller rake bort hauger med tungt gress. Velger man å gå for bioklipp, skal man være klar over at det krever noe hyppigere klipping av plenen og en litt sterk gressklipper. Blir gresset for langt, blir det vanskelig for bioklipperen å gjøre jobben sin. Skulle man glemme å klippe plenen en tid, kan det være greit å kunne sette på en oppsamler når man klipper plenen igjen. Ellers får man ta i bruk raken. En løsning på dette er å skaffe seg en robotgressklipper som gir en bioklipp, og som sørger for at plenen blir klippet hyppig.

Hvordan pleie plenen?

Jevn tilførsel av god næring er viktig for å få en fin plen. Man bør gjødsle ofte, men lite. Tre til fire ganger i løpet av en sesong er bra, men pass på ikke å gjødsle for sent på høsten. Den perfekte lengden på gresset for å holde mosen i sjakk er minimum fire centimeter. Når gresset får overtaket, klarer ikke mosen å vokse og spre seg. Om våren vokser gresset ofte svært fort, i og med at det endelig har god tilgang på lys, temperatur og ikke minst fuktighet i bakken. Da er det viktig at man enten klipper ofte eller klipper gresset lavere over flere klippinger. En gyllen regel er at man skal klippe maksimum en tredel av gressets lengde per gang. Er gresset blitt veldig høyt eller legger seg flatt, kan det være verdt å finne fram riven slik at plenen får luft igjen. Gresset skal klare seg selv med det regnet som kommer. Kun ved lange perioder uten regn skal man vanne, og da helst en skikkelig gjennomvanning. Det er best å vanne om kvelden når sola har gått ned, slik at vannet ikke fordamper.